Следвайте Гласове в ТелеграмНиските оценки на матурите тази година ни карат

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНиските оценки на матурите тази година ни карат
Коментари Харесай

Проф. Цоков: Променяме матурите заради ниските оценки

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Ниските оценки на матурите тази година ни карат да променим изпитния формат. Това разгласи в Пловдив министърът на образованието проф. Галин Цоков. Той участва на лего фестивала в зала " Колодрума ".

По думите му ще бъдат прецизирани дилемите с отворен отговор в изпитните разновидности през идната образователна година. " Кардинални промени няма да има, така срокът до 15 септември е къс ", изясни министърът, който е професор в Пловдивския университет.

Цоков посочи, че ще се съветват със експерти в региона на тестологията, с цел да може дилемите да бъдат още по-обективни като опция за оценка.

" Другият път на смяна е опцията за една по-голяма практическа ориентировка към сериозно мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7-и клас. Ще се опитаме през идната година в някои учебни заведения да изпробваме едни по-интегрални и ориентирани към практиката проби ", сподели проф. Цоков.

Той не подмина и учителските заплати. Според него се работи  по методика за обвързването на възнагражденията на педагозите с резултатите от изпитите. За задачата се разработвала разпоредба за качеството на образованието. Цоков посочи, че от години у нас не работил стандарт за равнището на образованието.

Министърът посочи, че измененията в системата ще бъдат направени, откакто завърши почналият разбор на аргументите за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на просветителното министерство към този момент е почнал инспекции в учебните заведения с най-слаби резултати.

" Какво още ще трансформират, с цел да улесняват материала, който така и така не е сложен? Може би ще ги карат да пишат писмеността, с цел да им вдигнат резултатите ", разясняват дългогодишни педагози.

Източници: " Труд ", " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР